Kuyu açmak için kuraklığı bekleme.


- Çin Atasözü -




8.2.11

Yin ve Yang - Tai Chi

Yin ve Yang, Feng Shui ve Çin felsefesinin can damarıdır. Evrensel dengenin yaratılması için bir ekstremden, diğer ekstreme hareket ederek sürekli bir değişim içinde olan doğanın ruhudur.

Tai Chi sembolünde Yin siyah bölümle, Yang beyaz bölümle temsil edilir. Evrensel dengeyi ve Yin ve Yang'i açıklayabilmek için yang'e gün ışığı, yin'e karanlık diyelim. Biliyoruz ki her an gezegenimiz dünyanın yarısı gün ışığında, diğer yarısı da karanlıktadır. Dahası, güneş zirveye ulaştığında dünya üzerine, aşağıdaki şekile benzeyen, adeta yin-yang bir gölge düşer. İlginçtir, karanlık yarıkürenin içindeki yang (açık renk) nokta bir zamanlar Sümer İmparatorluğu'nun bulunduğu bölgeye rastgelir. Modern medeniyetin buradan doğduğuna inanılmaktadır.


Yaşam açısından  yang doğumu ve olgunlaşmayı , yin de bundan sonra gelen ve hayatın sonuna kadar olan süreci simgeler. Yin ve Yang mevsim değişikliklerinde de kendini açıkca gösterir. Yang bahara ve yaza denk gelen doğumu ve büyümeyi anlatır, Yin sonbahar ve kışta yaşanan gerilemeyi getirir ve sonunda herşey yeniden başlar. Görüldüğü gibi yang zirveye ulaştığında Yin doğar veya tersi olur. Evrendeki herşey bu şekilde işler çünkü hayatın temel yapı taşları olan atomlar böyle hareket ederler. Hiç değişmeyen bu döngü  evrendeki evrimi doğurur.


Yang
özellikler

Yin
özellikler

Potansiyel
Elektrik
Yukarı
Dışarı
Sıcak
Kuru
Aydınlık
Güneş
İlkbahar ve Yaz
Ağaç ve ateş
Erkek
Mekan
Açık renkler
Hareketli
Parlak
Olumlu
Hayat

Eksi
Gökyüzü
Tek sayılar
Görünen
Mıknatıs kuvveti
Aşağı
İçeri
Soğuk
Islak
Karanlık
Ay
Sonbahar ve Kış
Toprak ve metal
Dişi
Zaman
Koyu renkler
Hareketsiz
Mat
Olumsuz
Ölüm

Artı
Yeryüzü
Çift sayılar

İçinde bulunduğumuz çevre de aynı etkiler altındadır. Bu yüzden Feng Shui, sürekli tekrarlanan bu etkileşimi dikkate almak zorundadır. Feng Shui bize Yang ve Yin'in birbirlerini tamamladığını ve birbirlerine saygı duyduğunu öğretir. Bu ana prensip tüm Feng Shui metod ve öğretilerinin - Şekil Okulu, Uçan Yıldızlar Okulu ve hatta Çin Astrolojisi - dayanağıdır. Yukarıdaki tabloda  Yin ve Yang için günlük yaşantımızdan örnekler görüyorsunuz.

Bagua-Trigramlar-Yin ve Yang

Çok eski zamanlarda, Yin ve Yang'i anlatmak için düz ve kesik çizgiler kullanılmış, sonra da evren ve doğayla ilgili bilgiler bu çizgilerin birleşimlerinden oluşan ve Trigram adı verilen sembollerle şifrelenmiştir. Trigramlar Feng Shui'de kullanılan temel Bagua'yı meydana getirmiştir. Aynı zamanda çağımızın en büyük icadı olan bilgisayar sisteminin doğuşunda kullanılan "ikili sayma sistemi"nin de temelini oluşturmuştur.



No comments:

Post a Comment