Kuyu açmak için kuraklığı bekleme.


- Çin Atasözü -




13.2.11

Sağlık için Yin ve Yang Beslenme

Yin ve Yang kavramları beslenme konusunda da kullanılır. Geleneksel Çin Tıbbına göre sağlık bir denge halidir ve anahtarı da tercih ettiğimiz gıdalardır. Herşeyde olduğu gibi sağlık için de yin - yang dengesini sağlamanın önemi bilinmektedir. Örneğin soğuk havada iyice artan eklem iltihabı yin bir sağlık durumudur. Kırmızı suratlı, yüksek tansiyonlu asabi adamın sağlık durumu oldukça yangdir. Kansızlık çeken melankolik kadın nispeten yin sayılır. 



Sağlıklı bir beslenme düzeninin üç parça yang ve iki parça yinden oluşması gerektiği söylenir. Fazla hareketli kişilerin daha çok yin gıdalarla, hareketsiz kişilerin de yang gıdalarla beslenmesinin faydalı olacağı varsayılmaktadır. Yang ağırlıklı beslenenlerin vücutlarını aşırı uyardıklarına, çok fazla yin gıdayla beslenenlerin de depresyona yatkın olduklarına inanılır. Tabii bu görüşler sağduyu ışığında değerlendirilmeli ve beslenme düzeninde herhangi bir değişiklik yapmadan önce doktora danışılmalıdır.

Tüm yiyecekler 3 grup altında toplanabilir: Yin gıdalar, yang gıdalar ve nötr gıdalar. Yin ve Yang terimi bir yiyeceğin insana serinlik ve nem (yin) veya ısı ve kuruluk (yang) vermesine bağlıdır. Bunun basit bir ayırım olduğunu farzedip sakın kendinizi kandırmayın. Serinlik ve ısı terimlerinin çoğunca yiyeceklerin tadları veya nasıl piştikleriyle bir ilgisi yoktur, yiyeceklerin doğasıyla ilgili daha derin niteliklere bağlıdır. Örneğin tüm içeceklerin serinletici olduğunu farzedebilirsiniz; tamam, bira serinleticidir, ama konyak değildir. Örneğin fırında kızarmış tofu serinletir, soğutulmuş şarap ısıtır.



Aşağıda belli başlı gıdaların yin-yang-nötr ayrımına göre hazırlanmış bir listesini bulacaksınız:

YİN GIDALAR
YANG GIDALAR
NÖTR GIDALAR
Badem. Elma.
Kuşkonmaz. Enginar.
Muz. Arpa. Tofu. Soya filizi. Brokoli. Lahana. Kereviz. Midye. Mısır. Mısır unu. Yengeç. Salatalık. Ördek. Balık. Üzüm. Bal. Dondurma. Limon. Mantar. İstiridye. Portakal. Deniz tarağı. Nane çayı. Ananas. Çilek. Soya fasulyesi. Beyaz şeker. Domates. Su.
Dana eti. Kara biber. Esmer Şeker. Tereyağ. Peynir. Tavuk. Tavuk ciğeri. Kırmızı biber. Çikolata. Kahve. Yumurta. Füme balık. Sarmısak. Yeşil biber. Kaz eti. Kuru fasulye. Koyun eti. Pırasa. Soğan. Fıstık ezmesi. Fıstık. Patates. Tavşan eti. Hindi. Ceviz. Viski. Şarap.
Ekmek. Havuç.
Karnıbahar. Vişne. Yağsız tavuk eti. Hurma. Süt. Şeftali. Bezelye. Erik. Kuru üzüm. Esmer pirinç. Haşlanmış beyaz pirinç.
Ne yin, ne de yang gıdalar için "iyidir" veya "kötüdür" diyemeyiz. Gerçekte bu üç gruptan da beslenmeliyiz. Unutmayın beslenme kesin kategorilere ayrılmış bir sistem değildir. Bu bir süreçtir ve aslında vücudumuzun sesini dinlersek dengeyi sağlamak için ne tür yiyeceklere ihtiyacımız olduğunu bize söyler. Diyelim ki çok fazla baharatlı (yang) yiyeceklerden ötürü mideniz yanıyor. Ecza dolabına gidip bir antasid almak yerine evde hazırlayacağınız bir bitki çayı vücudunuzun yin gücünü geri getirebilir. Aynı şekilde öksürük ve soğuk algınlığının da beslenmede yapılan küçük değişiklikler ve uygulanan bitkisel formüllerle iyileşebileceğini çoğumuz biliriz.


No comments:

Post a Comment