Kuyu açmak için kuraklığı bekleme.


- Çin Atasözü -




21.2.11

Kozmik Enerji - Chi Nedir?

Chi dünyada en çok bilinen Feng Shui kavramlarından biridir. Dünyadaki herşeyi dolduran yaşam enerjisidir. Her bireyin hayatı büyük ölçüde onu çevreleyen enerji çeşidine bağlıdır. Feng Shui, farklı enerjilerin niteliklerini anlamaya yönelik bir öğreti olarak, bu enerjileri insana en fazla faydayı sağlayacak şekilde kullanmayı amaç edinmiştir.
Feng Shui öğretisine göre hiç durmaksızın her yeri dolaşan ve herşeyi birleştiren yaşam enerjisine "Chi" denir. Çin tıbbında olduğu gibi Feng Shui'de de Chi, etrafımızdaki herşeyin içine işleyen evrensel enerji için kullanılan bir terimdir. Bu Feng Shui terimi, hem vücudumuzun içindeki, hem de yapıların içindeki ve dışındaki elektromanyetik enerjiyi tanımlamak için kullanılır. Chi veya Feng Shui enerjisi, yin veya yang nitelikleri taşıyabilir ve 5 Element teorisine uygun olarak farklı formlar ve özellikler gösterebilir. Chi'nin çeşitleri yaşam kalitemizi belirler.


Chi yaşam enerjisine Feng Shui'de "Ejderha'nın Nefesi" de denir ve dünyada varolan herşeyin temelini oluşturduğuna inanılır. Hangi Feng Shui okulunun prensipleri uygulanıyor olursa olsun Feng Shui'de Chi, her tür ortam analizinde temel alınan esas unsurdur. Her enerji gibi Chi de gözle görülemez. Yine de her yerde ve her şeyin içinde bulunur. Her şeyde ve her varlıkta Chi vardır. Bu enerji varolan herşeyi birarada tutan hayat kaynağıdır. Chi kavramı tamamiyle Çinlilere mahsus bir buluş da değildir üstelik. Değişik ülkeler ve farklı kültürlerde de aynı kavram mevcuttur ama ona verilen isim farklıdır.

Genel olarak başlıca Chi çeşitleri şöyle sıralanabilir:
  • Bedensel Chi - her canlıda bulunan kişisel enerji 
  • Mekansal Chi - binalardaki enerji
  • Yersel Chi - gezegenimiz dünya ve doğadaki enerji
  • Göksel Chi - uzay, gezegenler ve yıldızlardaki enerji
  • Evrensel Chi - bunların tümünü kapsayan enerji
   

Çin felsefesine göre Chi bir yerde, vücutta veya objede yoğunlaştığında doğar. Eğer Chi dağılırsa beden ölür. Ölümden hemen sonra maddesel düzeyde herhangi bir değişiklik olmaz - beden hala vardır, ama birşey eksilmiştir - ruh onu terketmiştir. Demek ki, ölümde bedeni terkeden şey insanın bireysel Chi'sidir. Aynı zamanda bu bireysel Chi, dünyadaki evrensel Chi'nin de bir parçasıdır. Aynı anlayışa göre, bir binanın çatısı kapandığı zaman bir enerji alanı oluşur. Taşınma sürecinde bina insanlarla birleşince ruh bulur.

Chi'nin farklı nitelikler taşıdığını biliyoruz. Örneğin sağlıklı bir insanın iyi Chi'si olduğuna inanılır. Sağlıksız ve hasta birisi de bu bağlamda kötü veya zayıf Chi'ye sahiptir denebilir. Aslına bakılırsa her ikisinde de aynı enerji mevcuttur; fark yaratan tek şey enerjinin niteliğinin farklı olmasıdır. Demek ki enerjinin kendisi her zaman aynı kalsa da niteliği değişebilmektedir.

No comments:

Post a Comment