Kuyu açmak için kuraklığı bekleme.


- Çin Atasözü -




11.1.11

5 Element

Yer çekimi, kinetik, ısı, hatta enerji sözcükleri icat edilmeden çok önceleri, ilk insanlar sadece çevrelerini gözlemleyerek doğanın işleyişini keşfetmişlerdi. Bu, tüm felsefelerin esas temeli olmuştur. Örneğin, ilk insan ateşin sudan ne kadar değişik olduğunu; bronz ve metalin ağaçtan farkını biliyordu. Görüyordu ki yaşadığı dünya sürekli bir değişim halindedir. Bu anlayıştan yola çıkarak tabiatın nasıl işlediğini inanılmaz bir şekilde kavradı ve Beş Dönüşüm Evresi adı verilen sistemi geliştirdi. Aslında Batı'da bu sisteme verilen ismin tam karşılığı yok, en çok benimsenen "Beş Element" olmuş. Beş element anlam olarak elle tutulan, değişmeyen şeyleri çağrıştırıyor, oysa beş dönüşüm evresinin soyut varlıkları da kapsadığı bilinir. Bu bilgiler, geçtiğimiz 5000 yıl içinde yin ve yang prensipleri, Feng Shui ve I Ching, Çin tıbbı ve Çin felsefesi olmak üzere tüm Çin kültürünün iskeletini oluşturmuştur.


Temel bilim bize enerjinin yaratılamayacağını ve yokedilemeyeceğini, sadece biçim değiştireceğini öğretir. İşte beş dönüşüm evresi de bundan sözeder. Değişim doğal olarak gerçekleşirse hayat güzelleşir. Ancak  yapıların, renklerin ve yerleşimlerin yanlış kullanımı sonucu yani doğal olmayan bir şekilde değişim meydana gelirse baskı yaratır ve stres oluşturur. Çok iyi biliyoruz ki, insanlar baskı ve stresi gülmek kadar kolayca içlerine alıverirler. Feng Shui ev ve işyerlerini bu stres noktalarını bulmak için analiz eder ve Feng Shui uzmanları basit ve hemen göze çarpmayan çarelerle dengeyi sağlayıp stresi giderebilirler. Bunun için bulundurulması gereken esas alet çantası beş elementin oluşum döngüsüdür. Kelimenin tam anlamıyla dünyamızdaki herşey bu prensiplere göre sınıflandırılabilir.

Su


Doğada su kış mevsimini temsil eder. Su gökyüzünden indiğinde toprağın içine kadar işler ve bollukların doğuşunu başlatır. Su derinlere indikçe yoğunlaşır ve baskı yapar. Dalgıçlar bu gerçeği çok iyi bilirler. Suyu temsil eden renkler siyah ve gridir. Dalgalı ve akıcı şekiller de suyu temsil eder.

Su ağacı besler


Kıştan sonra su toprağın derinliklerine iner ve ağaçlar beslenmek için köklerini daha derine salarlar. İlkbahar bitkilerin canlandığı ve topraktan yeniden çıkarak yayıldığı zamandır. Bu yüzden ağaç enerjisi yayılmacıdır. Renklerden yeşil ve mavi ağaç elementini temsil eder. Şekli dik ve uzundur.

Ağaç ateşe hayat verir


İlkbahardan sonra sıcak ve pırıl pırıl yaz gelir. Tabiat zirveye ulaşmıştır; bitkiler uzayabildikleri kadar uzamış ve gürleşmiştir. Ateşin yakıtı ağaçtır, hava ise katalizör. Ateş enerjisi yükselen bir enerjidir, tıpkı alevlerin yakıta ulaşmak için yükselmesi gibi. Tahmin edilebileceği gibi kırmızı ve kırmızının açık ve koyu tonları ateş renkleridir; şekli ise üçgendir.

Ateş toprağı üretir


Toprak enerjisi dönerek yayılır ve maddelerin temeli olan ve yer çekimi denilen sabitleyici gücü üretir. Toprak üstünde görülen tüm renkler - krem, bej, sarı, kahverengi ve tonları - toprak elementini temsil eder; şekli karedir.

Toprak metali doğurur


Havaların soğumaya başladığı ve yaprakların döküldüğü sonbahar bu elemente aittir. Metal enerjisi  denetleyici, yoğunlaştırıcı, soğuk ve kesicidir. Beyaz, altın ve gümüş renkleri ile kavisli ve yuvarlak şekiller metali temsil eder.







No comments:

Post a Comment