Son yıllarda tüm dünyada Feng Shui'ye olan ilgi önemli ölçüde arttı ama Feng Shui tanımı kafa karışıklığına yol açacak şekilde tuhaflaştı ve saçma sapan bir hal aldı. En çok da Feng Shu'yi sanki döküntüleri temizleyip uğurlu (!) nesneler yerleştirmekten ibaretmiş gibi algılayan kavram hatası çok fazla yaygınlaştı.
Joey Yap, "herşeyden önce Feng Shui bir eşya yerleştirme sanatı değildir, iç dekorasyonla da ilgisi yoktur. Günümüzün "Yeni Çağ Feng Shuisi" kavramı Çin malı iyi şans objelerinin, aksesuarların ve bibloların kullanılmasına dayalı bir sistem. Ne var ki, bu insan yapımı süs eşyaları kendi başlarına kozmik enerji yani chi üretemezler. Bu objelere olan inancınız çok fazlaysa belki psikolojik olarak işe yarayabilir. Ama onun dışında dekoratif obje olmaktan öteye gidemezler" diyor ve ekliyor "Klasik Feng Shui yön, konum, zaman ve toprağın ve suyun biçimini esas alarak doğadan aldığımız enerjilerin dağılımına ve yerleşimine odaklanır. Tabiat ananın işini yapması için ona inanmanız gerekmez."
Klasik Feng Shui yüzyıllar önce gözlemler sonucu ortaya çıkmıştır. İnsanın yaşadığı doğal çevrenin analizini yaparak yaşam kalitesini değerleme sanatıdır. Doğal çevremizden aldığımız enerjiyi (chi) algılamayı ve ondan yararlanmayı öğrenerek yaşam çabamıza yardım etmekle ilgilenen bir metafizik bilimidir. Nesnelerin nasıl yerleştirileceğiyle ilgilenmemiştir. Feng Shui öngörücü ve düzelticidir, yapıcı amaçlar için kullanılır.
Kısaca Klasik Feng Shui doğal çevremizde gözle göremediğimiz enerjilerin belli bir yerde belli bir zamanda yaşayan ve çalışan insanları nasıl etkilediği üzerine ciddi bir inceleme ve çalışma gerektirir.
Feng Shui için dört önemli faktör Çevre, Bina, Mekan ve Zamandır.
Tabiat ananın gücüdür Chi - enerji veya akış da denebilir. Klasik Feng Shui'nin amacı kendi çevremizdeki bu doğal enerji akışından yararlanmaktır. İdeal olan uygulama, çevremizden gelen yin ve yang enerjileri en faydalı şekilde kullanabileceğimiz stratejik alana binayı oturtmaktır. Köşeye bir heykel koymakla enerji ortaya çıkmaz çünkü chi tabiat tarafından üretilir, insan yapımı değildir. Evrendeki herşey gibi enerji akışı da döngüseldir ve zaman değiştikçe çevremizin niteliği de değişir. Feng Shui hesaplamalarının ilk aşaması bu değişimlerin mekanı ve insanı nasıl etkilediğini anlamaya yöneliktir ve astroloji de kullanılarak elde edilen bir referans çizelgesi yardımıyla yapılır. Elde edilen veriler daha sonra ilk üç faktöre (çevre, bina, mekan) uyumlanarak iyi Feng Shui elde etmek için yapıcı ve düzeltici önlemler ortaya çıkarılır.
Joey Yap makalesinde tekrar tekrar Feng Shui'nin dekorasyonla hiç bir ilgisi olmadığını söylüyor. "Feng Shui pratiktir. Amacı bir mekanda yaşayanların yaşam kalitesini artırmaktır, dekorasyon ve sanatsal tercihleri konusunda kimseye kendi görüşünü empoze etmez" diye ekliyor. Hangi dekorasyon stilini seviyorsanız - barok, minimalist veya zen - uygulayın, hangi tablo ve mobilyayı estetik buluyorsanız kullanın, seçim sizin. Evinizin hangi tip materyalden yapıldığı, oda sayısı, kapılar ve merdivenler evinizin Feng Shuisini etkilemez. Evinize koyduğunuz kaktüs veya heykelcik de öyle!
Konu tasarım ve dekorasyon olunca sağduyunuzu kullanın ve psikolojik etkiyle Feng Shui arasındaki ayırımı öğrenin. Yaşadığınız evi yuvanız yapabilirsiniz!